ДОРА ПЕНКОВА, популярна като ДОРА БАЛТИ е потомка на ВАСИЛ ДРУМЕВ. Родена във Варна, израснала в Шумен, творила в Италия, но живееща и работеща в Стара Загора.

Като специален педагог се занимава с деца с интелектуалната недостатъчност, физически увреждания, обучителни трудности, емоционални и поведенчески нарушения, нарушения на общуването и комуникацията ( или деца със специални образователни потребности – СОП). Специализира „Педагогически мениджмънт и изобразително изкуство.“

Артистичната си кариера прави в РИМ, ИТАЛИЯ, КЪДЕТО СТАВА ПОПУЛЯРНА КАТО „ЧУЖДЕНКАТА, РИСУВАЩА С РЪЦЕ“ (снимки на картините и наградите можете да видите в страница ITALY).

„ TНЕ SPRING OF LIFE” – „ИЗВОРЪТ НА ЖИВОТА” печели специалната награда на римския вестник за култура „ LA NUOVA VOCE” в престижния интернационален конкурс „NATALE DI ROMA 2010”, проведен във „VILLA DORIA PAMPHILI”- РИМ, в който участват 70 художника.

ДОРА БАЛТИ е първата българка, която излага с най-старата престижна римска асоциация на художниците “CЕNTO PITTORI VIA MARGUTTA”, където за първи път е поканена да участва, заедно със 140 художника от цял свят на популярният „PIAZZA DEL POPOLO” в РИМ – 2008г.

 

Мастер по „Арт социална терапия“ в „Аrt Social Therapy and Individual Development Wanja“ by Maria De Zwaan, Holland.

Провежда обучителни курсове на учители и родители, свързани с деца със специални образователни потребности, както и деца с различни затруднения.

Като арт терапевт работи в следните направления:

– Личностно развитие

– Освобождаване от стрес, тревожност и негативни емоции

– Премахване на посттравматични последствия

– Разрешаване на проблеми в комуникацията

– Емоционално равновесие

– Хармония със себе си и света

 

Автор е на „10 арт техники за развитие на индивидуалността“ – Първото българско академично ръководство по арт терапия, базирано на авторска методика